عارف و سالک کیست؟
عارف و سالک کیست؟
دکتر بتسابه مهدوی
«عارف» کسى است که با وجود کمال قوّت نظریّه و علم به حقایق اشیاء و کمال قوّت عملیّه، جمیع حواسّ، قوا، اعضا و جوارح او، متوجّه حضرت حق باشد، غیر او نبیند، غیر او نگوید و غیر او نشنود، و فناى فی الله، از لوازم این مرتبه، بلکه عین این مرتبه است.
«عارف» در لغت به معنای فرد دارای شناخت، و سالک به معنای پیماینده راه و مسیر است.
«سالک» (واقعی) کسی است که راه خدا را تنها از آثار معصومان و امامان اهل بیت(علیهم السلام) دنبال مىکند؛ سعادت، رستگارى و پیروزى را در اقتداى به آنها دانسته، از هدایت آنها بهره برده و در پرتو انوار آنها حرکت مىکند. اگر جز در طریق آنها قدم بردارد، رشد و صلاح خود را از دست مىدهد، هواى نفسانى بر او چیره مىشود، و او را به دنبال خود مىکشد، شیطان بر او استیلا مىیابد، انواع سختیها و بدبختیها به او رو مىآورد، و سرانجام او را در وادى تیرهبختى و نابودى سرنگون مىکند و دچار بدنامى و ننگ مىسازد.
در حقیقت معرفت نردبانی است که سالک برای رسیدن به قرب الهی از آن بهره میبرد؛ بنابر این سالک باید راه و روش معرفت را و درجات آنرا بداند؛ چراکه اگر نداند، نمیتواند از حضیض به اوج، و از اسفل سافلین به اعلى علیین ترقى کند.
پس سالک عارف... آنهایى هستند که از خاندان پیامبر (صلی الله علیه وآله) پیروى و به آثار آنها اقتدا کنند، و در پى آنها گام بردارند دعوت آنان را اجابت کنند و سیره و روش آنها را سرمشق خود قرار دهند.
به سخن ساده، در عرف دینداران، عارف فردی است که به شناخت مناسبی نسبت به پروردگار رسیده، و سالک فردی است که در مسیر رضایت پروردگار و نزدیکی به او گام بر میدارد.