حضور ذهن چیست
حضور ذهن چیست
دکتر بتسابه مهدوی
احتمالا پیش از این نیز با عبارت «حضور ذهن» روبرو شدهاید. در حقیقت این کلمه در زمان حاضر بسیار متداول است. با اندکی توجه متوجه خواهید شد که محیط وب و سایر بخشهای اجتماع از عباراتی نظیر «حضور ذهن» و «مراقبه» پر شده است و صد البته نادیده گرفتن تمام آنها نیز همچون آب خوردن است. اما در پس تمام این ادعاها که اغلب با حالتی تبلیغاتی در خصوص حضور ذهن با آنها مواجه میشویم، یک مفهوم بسیار ارزشمند نهفته است: حضور ذهن و مراقبه واقعا کاربردی هستند.
انسانها برای هزاران سال مسیرهای مختلف مراقبه و مدیتیشن را پیمودهاند و حضور ذهن نیز یکی از بخشهای گسترهی مراقبه است. مسیری که گاه با خرافه و شبهعلم در هم آمیخته، اما اثرات علمی و حقیقی آن بر ذهن همچنان انکار ناپذیر است. در مراقبه یا مدیتیشن، شخص تلاش میکند ذهن خود را کاملا از هرگونه فکر و تصور خالی کرده، و به حالتی از شفافیت ذهنی عمیق و آرام دست یابد؛ در همین حالت تهی و آرام است که ذهن میتواند استراحت کرده و نیروی دوباره بگیرد. حتی چند دقیقه اجرای این فرآیند میتواند بسیار نشاط بخش باشد. آخرین باری که با حالتی غیر از غرق شدن در سیل عظیم کارهای موجود بر دوشتان روبرو شدید چه زمانی بوده است؟ احتمالا بسیاری از شما نیز حالتی مرتب و آرام را در ذهن خود به خاطر ندارید. مادامی که ذهنتان سرشار از امور و تفکرات مختلف است که هر یک برای تسخیر شما در رقابت هستند، به یک خودآگاه آرام دست نخواهید یافت.
حضور ذهن یکی از شاخههای فعالانهتر مراقبه محسوب میشود. هنگامی که حضور ذهن داشته باشید، در حقیقت تنها بر همان لحظه و کاری که در حال انجام آن هستید متمرکز خواهید شد. در این حالت خبری از نگرانیهای روز گذشته و برنامهریزی برای روز آینده نخواهد بود و ذهن شما به هر کجا که بخواهد سرک نخواهد کشید. حضور ذهن به معنای آن است که نسبت به آنچه حس میکنید و به آن فکر میکنید آگاهی داشته و در این میان نشانی از قضاوت یا تلاش برای تغییر حالت نباشد. این حالت به معنای رها بودن در مقابل تغییر، احساس و تجربه است.
ممکن است تصور کنید بدون هیچ کار خاصی نیز معمولا این اقدام را انجام میدهید و قادر هستید به این حالت دست پیدا کنید، یا حداقل تصور کنید اجرای چنین حالتی در ذهن کار دشواری نخواهد بود. اما در صورتی که چند بار برای رسیدن به حالت درونی حضور ذهن تلاش کنید، تضمین میکنم که خواهید دید دستیابی به این حالت ذهنی از آنچه تصور کردهاید دشوارتر است.
دکتر بتسابه مهدوی
31 مرداد 1395
تهران