تمرین تنفس از راه بینی
تمرین تنفس از راه بینی
دکتر بتسابه مهدوی
در این کار باید با شستت سوراخ راست بینیات را بگیری و از سوراخ راست، نفسی بلند بکشی. در زمانی که دم را فرو میدهی، نام یزدان را بازگوی. سپس چهار ضرب، نفست را نگه دار و همراه آن نام یزدان ]سوپریم[ را چهار بار بگوی. سرانجام سوراخ راست بینیات را رها کن و سوراخ چپ بینی خود را با انگشت سبابهات نگه دار و آن را ببند و بگذار نفست در مدت زمانی به اندازهی دو ضرب به بیرون گردش یابد و همراه این کار نام یزدان را دو بار بگو. آنگاه این تمرین را بر عکس انجام بده، نخست سوراخ چپ بینیات را بگیر. در این تمرین نیازی نیست که آرام نفس بکشی. اگر سروصدایی دربیاید هم چیزی نیست. دیگر آنکه روشن است که این تمرین نباید در برابر چشمان همگان انجام گیرد، یا زمانی که دیگران میخواهند با برخورداری از آسودگی مراقبه نمایند.
این تنفس یک-چهار-دو را نباید بیش از چهار پنج دقیقه انجام دهی و تنفس بینی را هم نباید بیش از سه بار در روز بکنی. اگر آن را بیست، چهل، پنجاه بار انجام دهی، گرمایی از پایانهی ستون فقراتت سوی سرت روانه خواهد شد و با فشار بر سر، آن را به درد خواهد آورد. مانند خوراک است، خوب است، اما اگر بیش از اندازه باشد، معدهات را خراب خواهد کرد. این گرما هم چنین کارگر میافتد. اگر بیش از آن اندازهای که میکشی تمرین کنی، به جای ذهنی صلحجو، دارای ذهنی خودبزرگبین و لگامگسیخته و ویرانگر خواهی شد. تازه هنگامی که شایستگیهای درونی خود را بالش داده باشی، خواهی توانست تنفس از راه بینی را ده پانزده دقیقه انجام دهی.
پرانایاما یکی از اصلهای دیرپای یوگاست که تمرینهای تنفسی سخت و پیچیدهای دارد. برای انجام آن به ده تا پانزده دقیقه زمان نیازمندی. اما اگر آموزگاری نداشته باشی که ترا در هر گامی راهبر گردد، پرنایاما چیز خطرناکی میشود. اگر به گونهای غیراصولی تمرینها را انجام دهی، میتواند مایهی سل هم بشود. در هندوستان بسیاری کسان گرفتار این بیماری شدهاند، چون تمرینها را بدون راهبری درست انجام دادهاند. اما این تمرینهایی که من برایت گفتم- ریتم یک-چهار-دو و تنفس از راه بینی- بسیار سادهاند و البته بسیار هم کارگر میافتند. اینها هرگز به ششهای تو زیانی نخواهند رساند.
دکتر بتسابه مهدوی
17 شهریور 1395
تهران